Vynikající a jednoduché muffiny: recept, variace a užitečné tipy
Muffiny jsou dokonalým pečivem pro všechny příležitosti – k snídani, k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po večeři. Jsou rychlé na přípravu a nabízejí nekonečné možnosti obměn. Přinášíme vám osvědčený základní recept a spoustu nápadů na chutné variace.
Základní recept
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 80 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé míse rozšlehejte vejce s mlékem, olejem a vanilkou.
- Mokré ingredience přilijte k suchým a jen lehce promíchejte. Těsto by mělo zůstat mírně hrudkovité.
- Těstem naplňte formičky do 2/3 jejich výšky.
- Pečte 20-25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Oblíbené variace
Ovocné:
- Borůvkové: Přidejte 150 g čerstvých nebo mražených borůvek
- Jablečné: Vmíchejte 1 nastrouhané jablko a špetku skořice
- Bananové: Rozmačkejte 2 zralé banány přímo do těsta
Čokoládové:
- Dvojčokoládové: Přidejte 50 g kakaa do těsta a 100 g čokoládových kousků
- Lískooříškové: Vmíchejte 2 lžíce Nutelly a hrst nasekaných lískových oříšků
- Mramorové: Část těsta obarvte kakao a vytvořte mramorový efekt
Vánoční speciály:
- Skořicové: Přidejte 1 lžičku skořice a 50 g rozinek
- Perníkové: Ochutte těsto směsí perníkového koření
- Svařákové: Vmíchejte lžíci pomerančové kůry a špetku hřebíčku

Tipy:
- Nepřeplňujte formičky – muffiny potřebují prostor pro růst
- Prvních 15 minut neotevírejte troubu, aby neklesly
- Pro vláčnější konzistenci můžete část mléka nahradit jogurtem
Muffiny jsou skvělým způsobem, jak potěšit rodinu nebo hosty. S tímto univerzálním receptem a různými obměnami si můžete užívat stále nové chutě. Pokud umíte péct muffiny, zdokonalte se v pečení makronek.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.