, ,

Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství

Chutný život 1693492113_food-pibig-info-p-blyuda-iz-utki-na-skovorode-oboi-13-1170x658 Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

Krátký popis:
Dokonale připravená jemná kachna s lahodnou pomerančovou omáčkou je mistrovským dílem francouzské kuchyně. Jak dosáhnout šťavnatého masa a dokonalé chuti? Šéfkuchař prozradí své nejlepší tipy!

Chutný život 9mabulpvfpg1t77il2rk6kn418vci0rn Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

Jemná kachna:Zde je to, co potřebujete k přípravě

Kachna na pomerančích je ikonickým pokrmem, který spojuje křupavou kůži, šťavnaté maso a osvěžující citrusovou omáčku. Tento recept pochází z francouzské kuchyně a je oblíbený po celém světě.

Ale jak dosáhnout opravdu jemné kachny, která se doslova rozplývá na jazyku? Tajemství tkví v několika klíčových technikách – správném výběru masa, pomalém pečení a dokonale vyvážené omáčce.


Jak vybrat správnou kachnu?

Pro přípravu perfektní jemné kachny je důležité začít kvalitním masem.

Na co si dát pozor při výběru?

  • Čerstvost – maso by mělo mít růžovou barvu a jemnou vůni.
  • Původ – ideální je farmářská kachna, která má lepší chuť a strukturu.
  • Množství tuku – kachna by měla mít přiměřeně tuku, který dodá šťavnatost.

Doporučené druhy kachny:

  • Barbarie (barbarská kachna) – méně tučná, pevnější maso, skvělá pro pečení.
  • Mulard (kříženec pižmové a pekingské kachny) – intenzivní chuť, ideální na pomalé pečení.
  • Pekingská kachna – tradičně používaná v asijské kuchyni, s jemnějším masem.

Chutný život i?id=6b6c797cfbdb32cb15a2c7dc17f519bf_l-5209454-images-thumbs&n=13 Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

Recept na jemnou kachnu s pomerančovou omáčkou

Ingredience:

Na kachnu:

  • 1 celá kachna (cca 2 kg)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 pomeranč (na plátky)
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml kuřecího vývaru

Na pomerančovou omáčku:

  • 250 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžíce cukru
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (na zahuštění)

Chutný život i?id=1c906102dc710b064200866a52276183_l-6609300-images-thumbs&n=13 Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

Postup přípravy

1. Marinování kachny

  • Kachnu důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami.
  • Potřete ji solí, pepřem, tymiánem a medem.
  • Do vnitřku vložte nakrájený pomeranč a česnek.
  • Nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2. Pečení kachny

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Kachnu položte prsíčky nahoru do pekáče, podlijte kuřecím vývarem.
  • Přikryjte alobalem a pečte 2,5 hodiny při nízké teplotě.
  • Poté zvýšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 20 minut pro křupavou kůži.

3. Příprava pomerančové omáčky

  • Do hrnce nalijte pomerančovou šťávu, přidejte cukr a bílé víno.
  • Přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne (cca 10 minut).
  • Přidejte máslo pro jemnost.
  • Pokud je potřeba, zahustěte škrobem rozmíchaným ve lžíci vody.

4. Servírování

  • Kachnu nakrájejte na porce a přelijte pomerančovou omáčkou.
  • Podávejte s bramborovým pyré nebo pečenými brambory.

Tajemství šéfkuchařů pro dokonalou jemnou kachnu

Chutný život i?id=b511e9a03443e33a9e0e874fb599d85246e58b0e-4233797-images-thumbs&n=13 Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

1. Jak dosáhnout šťavnatého masa?

  • Pečte při nízké teplotě a dlouhou dobu.
  • Kachnu pravidelně podlévejte výpekem.

2. Jak udělat křupavou kůrku?

  • Po pomalém pečení zvyšte teplotu na 200–220 °C na posledních 20 minut.
  • Potřete kachnu medem smíchaným s trochou pomerančové šťávy.

3. Jak připravit perfektní pomerančovou omáčku?

  • Používejte čerstvou pomerančovou šťávu, ne džus z krabice.
  • Redukujte omáčku na mírném ohni, aby se koncentrovala chuť.
  • Máslo přidané na konci dodá jemnost a hladkou texturu.

S čím podávat jemnou kachnu?

Kachna s pomerančovou omáčkou si skvěle rozumí s následujícími přílohami:

  • Bramborové pyré – jemná textura se hodí k výrazné omáčce.
  • Pečené brambory s rozmarýnemkřupavé a voňavé.
  • Karamelizovaná mrkev – sladkost zeleniny doplní citrusovou omáčku.
  • Červené zelí – tradiční kombinace s kachnou.

Proč si doma připravit jemnou kachnu?

  1. Domácí příprava je levnější než jídlo v luxusní restauraci.
  2. Máte kontrolu nad surovinami a můžete použít kvalitní maso.
  3. Oslníte rodinu nebo hosty dokonalým gurmánským zážitkem.

Chutný život i?id=be39c42776775c7f97bcc7caeca66f60_l-5394818-images-thumbs&n=13 Jemná kachna s pomerančovou omáčkou? Šéfkuchař odhaluje tajemství Masové pokrmy Moučné výrobky Večeře

Závěr

Dokonalá jemná kachna s pomerančovou omáčkou vyžaduje správnou techniku, kvalitní suroviny a trpělivost při pečení. Pokud se budete řídit tímto receptem, získáte luxusní jídlo, které si zamilujete vy i vaši blízcí!

Přečtěte si také: Nový recept na domácí pirožky s jablky a skořicí dobývá sociální sítě

Čtěte také na našich webových stránkách: 7 tajemství dokonale pečená ryba v troubě: Recept, který oslní vaše hosty

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Nejoblíbenější